Het Centraal Museum presenteerde Guido van der Werve - winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2007.

De prijs werd op 25 november 2007 uitgereikt door Jeroen Krabbé tijdens het live-programma De Kunst van de NPS. Van der Werve werd door de jury geroemd om zijn beelden ‘die zich in het geheugen vastzetten’. De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs omvatte een geldbedrag van €7.500, ter beschikking gesteld door het Fonds BKVB. Tevens mocht Van der Werve zijn werk tentoonstellen van 1 december 2007 t/m 27 januari 2008 in het Centraal Museum in Utrecht.

Guido van der Werve
Guido van der Werve (Papendrecht, 1977) rondde in 2003 de Rietveld Academie af. Met zijn werk begeeft hij zich op de grens van performance, conceptuele kunst en film. Van der Werves films zijn regelmatig te zien geweest op filmfestivals en op tentoonstellingen, zoals in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (2006) en de tentoonstelling ‘The present order is the disorder of the Future’ in De Hallen, Haarlem (2007).
In 2003 ontving hij de René Coelho Award (Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/TBA). In 2004 was hij genomineerd voor de NPS prijs voor de korte film, en in 2005 voor de Prix de Rome. Hij was resident van de Rijksacademie en van het International Studio and Curatorial Program (New York).
Hij werd voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs genomineerd door Juliette Jongma, galeriehouder te Amsterdam. In het Centraal Museum werd de film 'Nummer acht: Everything is going to be allright' (2007) vertoond.

Volkskrant Beeldende Kunst Prijs
De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is door de Volkskrant in het leven geroepen om jonge, talentvolle beeldende kunstenaars te ondersteunen. De andere genomineerde kunstenaars waren Jasmina Fekovic, het kunstenaarscollectief Antistrot, Katerina Zdjelar en Willehad Eilers. De jury van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs bestond in 2007 uit Jeroen Krabbé (voorzitter), Meta Knol (conservator Moderne en Hedendaagse Kunst van het Centraal Museum), Martijn van Nieuwenhuyzen (conservator Hedendaagse Kunst van het Stedelijk Museum) en Sacha Bronwasser (recensent Volkskrant). De genomineerden waren deze tweede editie voorgedragen door diverse scouts, actief in de culturele sector. De volgende selectiecriteria zijn gehanteerd: de kunstenaars zijn na 1970 geboren en zijn (ongeacht hun nationaliteit) werkzaam in Nederland. Bij het selectieproces is gestreefd naar diversiteit in werkwijze.

‘Standpunten’ en Willehad Eilers
Naast de winnaar Guido van der Werve was ook genomineerde Willehad Eilers (pseud. Wayne Horse) in het Centraal Museum te zien in de tentoonstelling ‘Standpunten’. Hierin werd vanaf medio februari aan de hand van universele thema’s als vrijheid, elite, onderbewustzijn en exotisme een keuze gemaakt uit de verzameling moderne kunst van het Centraal Museum. Voor elke zaal werd een kunstenaar gevraagd om een muurtekening te maken waarin deze zijn of haar eigen interpretatie van de gekozen thematiek en selectie van kunstwerken formuleerde. Willehad Eilers was gevraagd om één van die zeven muurtekeningen te maken.

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is een initiatief van de Volkskrant, in samenwerking met de NPS, het Fonds BKVB en het Centraal Museum Utrecht.
Voor meer informatie over het werk van Guido van der Werve, zie:www.roofvogel.org

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.E6EB1D9B-A2BF-4760-8027-74BB4BA7F105

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!