Het Centraal Museum presenteert van 29 juni t/m 9 oktober 2011 een tentoonstelling over een van de meest talentvolle Nederlandse modeontwerpers van dit moment: Iris van Herpen (1984). Het nieuwe ambacht is een tentoonstelling over het experimentele werk van Iris van Herpen en haar inspiratiebronnen. Er is werk te zien van kunstenaars zoals Kris Kuksi, Nanine Linning, Stephen Jones, Bart Hess en Irene Bussemaker. Deze werken worden gepresenteerd met een selectie uit de collectie Toegepaste Kunst van het Centraal Museum. Speciaal voor de tentoonstelling maakt Iris van Herpen een nieuw ontwerp.

Inspiraties en samenwerkingen
Het nieuwe ambacht toont ontwerpen van Iris van Herpen naast toegepaste kunst uit de 16de t/m 19de eeuw. Ook is er werk te zien van verschillende (inter)nationale hedendaagse kunstenaars die Van Herpen inspireren of met wie zij heeft samengewerkt. Het is hierdoor een zeer persoonlijke tentoonstelling. Van Herpen: "Het is voor mij een droom om met kunstenaars te werken die mij inspireren. Samen met anderen mode weer terug te brengen naar een waardevol product door op zoek te gaan naar nieuwe vormen, materialen en technieken." Het Centraal Museum heeft in 2010 als eerste museum in Nederland, een aantal topstukken van Van Herpen aan de collectie toegevoegd.

Vernieuwende technologieën
Iris van Herpen staat voor een wisselwerking tussen vakmanschap en innovatie met techniek en materialen.Ze combineert ambacht met het experiment en is altijd op zoek naar nieuwe technieken en materialen. Ze gebruikt metaal, kunststof en andere – voor een modeontwerper – ongebruikelijke materialen. Haar collecties zijn, ondanks hun vaak futuristische voorkomen, voornamelijk met de hand gemaakt. Naast het klassieke handwerk past Van Herpen vernieuwende technologieën toe zoals de 3D-printer. In het Centraal Museum zal een 3D-printer aanwezig zijn. Bezoekers kunnen in de tentoonstelling zien hoe dit nieuwe proces verloopt.

Ontwerpen van Iris van Herpen
In de tentoonstelling worden circa 25 ontwerpen van Van Herpen getoond: niet alleen haute couture, maar ook meerdere spectaculaire kostuums voor dansvoorstellingen. De theatrale uitstraling van deze ontwerpen wordt versterkt door lichteffecten en een (meer dan) levensgrote projectie van de voorstelling en geluid. Ook de recente aankopen van haar werk door het Centraal Museum zijn te zien, evenals het nieuwe ontwerp dat speciaal voor de tentoonstelling is gemaakt.

Inspiratie uit het verleden
Van Herpens innovatieve werkwijze en vakmanschap passen in de traditie van de toegepaste kunst. De collectie oude toegepaste kunst van het Centraal Museum bevat stukken van uitzonderlijke kwaliteit. In de tentoonstelling wordt een avant-gardistische, 3D-geprinte jurk van Van Herpen getoond naast de edelsmeedkunst uit de 17de eeuw van Adam en Paulus van Vianen. Een andere jurk van Van Herpen, die is opgebouwd uit stroken leer, is geplaatst naast goudleer behang uit de 18de eeuw. Andere topstukken uit deze collectie zoals een boekenkast van C.A. Lion Cachet en een zijden kamerbespanning vormen de achtergrond voor het werk van Van Herpen.

Inspiratie uit het heden
Van Herpen werkt vaak samen met kunstenaars vanuit verschillende disciplines en laat zich ook inspireren door diverse hedendaagse (inter)nationale kunstenaars, zoals Nanine Linning, Daniel Widrig, Bart Hess, Kris Kuksi en Stephen Jones. Deze kunstwerken zijn sterk multidisciplinair. De ontwerpen van Iris van Herpen vormen de rode draad door de tentoonstelling.

Mode in het Centraal Museum
Mode is een belangrijk speerpunt van het museum dat ernaar streeft om in een vroeg stadium het werk van authentiek ontwerptalent te verzamelen. Het werk van Iris van Herpen past goed binnen de lijnen van het verzamelbeleid van het Centraal Museum, waarbij de nadruk ligt op het vakmanschap, het concept en interdisciplinariteit. Haar autonome ontwerpen zijn van hoogwaardige kwaliteit en vormen een belangrijke toevoeging aan de modecollectie van het museum.

Documentation

  • Futuristische couture, Ninke Bloemberg, (Bulletin : Nederlandse Vereniging voor Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht, september 2011), 14
  • Het nieuwe ambacht : Iris van Herpen en haar inspiratie, Ninke Bloemberg, Ida van Zijl, Centraal Museum (Utrecht, 2011), 50 p.

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.B8DB018E-0F62-4777-8F9F-ACCA334C3837

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!