Nederlandse mode stond op het moment van de tentoonstelling (het jaar 2000) internationaal volop in de belangstelling. In Japanse, Amerikaanse, Engelse en Franse modebladen werd steevast geschreven over ontwerpers als Alexander van Slobbe, Viktor & Rolf, Saskia van Drimmelen, Niels Klavers, Keupr/vanBentm, Oscar Suleyman, Aziz Bekkaoui, Claudy Jongstra, Melanie Rozema/Jeroen Teunissen, G + N en Ronald van der Kemp.

Sober versus barok
Maar wat kenmerkt de Nederlandse mode in de periode rond de eeuwwisseling? Aan de ene kant hebben we Alexander van Slobbe (SO en Orson & Bodil) die zich tien jaar voor de tentoonstelling geprofileerd heeft met zeer sobere, minimalistische, bijna abstracte ontwerpen. Aan de andere kant staan Viktor & Rolf die met hun barokke en expressieve outfits visueel het tegendeel lijken, maar qua concept, idee en radicaliteit even Hollands zijn.

Eigen ruimte
Barok, uitbundig versus kurkdroog en uitgekleed (en alles wat daartussenin zit), dat was het onderwerp van de overzichtstentoonstelling Dutch Modernism. Alle ontwerpers bepaalden zelf de eigen inrichting en sfeer. Door het hele museum waren ruimtes zodanig ingericht dat de specifieke manier van ontwerpen het best naar voren kwam. Zo koos Oscar Suleyman voor de sfeer van een Lodewijk XVI-stijlkamer, Claudy Jongstra bracht haar vilt tussen beelden in de kapel. Alexander van Slobbe en Viktor & Rolf brachten elk een overzicht van hun carrière tot dan toe.

Catalogus
Voor de catalogus was een samenwerking aangegaan met een ander Nederlands modesucces, het tijdschrift Dutch dat in vijf jaar tijd was uitgegroeid tot een gezaghebbend internationaal tijdschrift. In een special van tachtig pagina's werd de tentoonstelling belicht door middel van portretten van modeontwerpers, verklarende achtergrondartikelen en vijftig fotopagina's van Cometti met zijn fotografische visie op Dutch Modernism en met fotosessies van de belangrijkste tentoongestelde stukken.

Deelnemers
Alexander van Slobbe, Viktor & Rolf, Saskia van Drimmelen, Aziz Bekkaoui, Niels Klavers, Oscar Suleyman, Ronald van der Kemp, Claudy, Jongstra, Rozema/Teunissen, G+N, Keupr/vanBentm.

De tentoonstelling werd verlengd tot 15 oktober 2000 en was daarna, aangepast en gecomprimeerd, te zien in combinatie met Droog Design in het Ozone Design Center in Tokio van 7 oktober tot 5 november 2001. In januari 2001 was Dutch Modernism te zien in Parijs in het Institut Neerlandais.

Documentation

  • [Themanummer Mode], José [drs.] Teunissen, Stichting Textiel Plus (Woerden, 2001), 51 p.
  • Aziz Bekaoui (getoond tijdens Dutch Modernism 2000), (2000)
  • Chaos Theory. Melanie Rozema and Jeroen Teunissen

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.94D29BAB-E524-4E84-9033-76A0B8A89E63

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!