In de jaren 1957-1959 werden door het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden opgravingen uitgevoerd bij Abu Roash, een archeologische site op enkele kilometers afstand van Caïro in Egypte. De toenmalige Nederlandse Organisatie voor Zuiver-Wetenschappelijk Onderzoek (Z.W.O.)* financierde deze eerste Nederlandse opgravingen in Egypte. Een deel van de vondsten werd door de Egyptische overheid geschonken aan het Rijksmuseum van Oudheden dat de voorwerpen gedurende twee jaar voor restauratie en conservatie in behandeling nam.

Van 19 december 1963 tot en met 18 februari 1964 was de collectie voorwerpen uit de eerste dynastieën van de Egyptische geschiedenis te zien in het Centraal Museum.

De Tijd De Maasbode van 20 december 1963 schreef hierover: "Op voortreffelijke wijze zijn de verschillende opengelegde grafvelden op de tentoonstelling gereconstrueerd, waardoor de gevonden stukken als aardewerk, stenen vaatwerk, prachtige albasten vazen, sieraden voor de vrouw als kettingen en armbanden — zelfs schminkdoosjes — goed tot hun recht komen. Verscheidene foto's geven een indruk van het moeizame en belangrijke werk, dat Nederlanders hebben verricht om de oud-Egyptische cultuur beter te leren kennen."

*In 1988 werd de naam Z.W.O. vervangen door Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Documentatie

  • Nederlandse opgravingen in Egypte, [voorw. en inleid. door A. Klasens], Centraal Museum (Utrecht, 1963), 16 p., [12] p. pl

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.79DD53EB-4353-45C0-BB0E-3E88CEC42D5F

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!