Peter Henlein die sinds 1509 in Neurenberg als slotenmaker werkzaam was, slaagde erin de toen bestaande tafelklok met veer en horizontale wijzerplaat zó klein te maken dat een gemakkelijk draagbaar uurwerk ontstond. Het horloge had aanvankelijk alleen een urenwijzer.

Aan het einde van de 17e eeuw werd in Engeland de 'onrust' uitgevonden, waardoor de precisie van het horloge werd verbeterd, zodat ook een minutenwijzer aangebracht kon worden. Ook de uitvinding van het repeteerwerk wordt aan een Engelsman, Daniel Quare, toegeschreven. Engelse horloges werden aan het begin van de 18e eeuw als de beste beschouwd.

Leden van de bekende Engelse klokkenmakersgeslachten verstigden zich onder meer in Holland, profiterend van de faam van de Engelse uurwerkmakers. Zo was in Amsterdam een firma Clark & Dunster gevestigd. Een horloge dat in 1722 en 1730 door deze firma is vervaardigd, is in het bezit van het Centraal Museum. Het is in 1920 aan het museum geschonken. In maart 1967 was het kunstwerk van de maand.

De wijzerplaat met de bogen in de minutenschaal is kenmerkend voor de Nederlandse horloges uit de 18e eeuw. Ook de voorstelling op de achterkant van het huis zou op vervaardiging in Holland kunnen wijzen. Zo is een schild afgebeeld met daarop de pijlenbundel van de Zeven Provinciën. Afgebeeld is de Nederlandse Maagd die een olijftak in ontvangst neemt van de godin van de vrede. De god van de oorlog verdwijnt links van het toneel. Wellicht verwijst het tafereel naar de Vrede van Utrecht die in 1713 gesloten was.

Van augustus 1963 tot en met december 1972 werd elke maand speciale aandacht geschonken aan een object uit de collectie van het Centraal Museum.

Documentation

  • Kunstwerk van de maand maart 1967, Centraal Museum (Utrecht, 1967)

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.9C1385BE-5BAC-4438-AB96-EC454184CEE5

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!