Paulus van Vianen was een edelsmid die rond 1570 in Utrecht was geboren en in 1613 in Praag overleed. In april 1965 werden twee plaquettes van verguld zilver van zijn hand tentoongesteld als Kunstwerk van de maand. Op een plaquette uit 1612 wordt Diana, de godin van de jacht, afgebeeld, terwijl ze tijdens het baden bespied wordt door de jager Actaeon. Als straf verandert ze hem in een hert. Het werk wordt gekenmerkt "(...) door de fraaie compositie en de fijne en gevarieerde behandeling van het reliëf," aldus de toelichting. "De voorgrond met de prachtig gemodelleerde figuren der nymfen in hoog reliëf getuigt van een sterk plastisch gevoel. Hier bespeuren wij de invloed van de Italiaanse sculptuur. Een contrast hiermee vorm het in vlak reliëf gehouden landschap met de beide hoofdfiguren; de nadruk valt hier op een realistische en gedetailleerde weergave met gevoel voor ruimte en atmosfeer. Een algemene tendens van de kunst in Paulus van Vianens tijd was het streven naar elegante sierlijkheid, ook wel maniërsme genoemd, die echter het gevaar met zich bracht vrij gemakkelijk in vormoverdrijving te vervallen. ’s Kunstenaars gevoel voor evenwicht en harmonie heeft hem echter voor overdrijving behoed."
Op het stuk uit 1613 is de nymf Syrinx te zien, die wordt achtervolgd door de bosgod Pan. Ze wordt door de goden veranderd in een bosje riet aan de oever van een beek, waardoor zij aan de achtervolging ontkomt.

Van augustus 1963 tot en met december 1972 werd elke maand speciale aandacht geschonken aan een of meerdere objecten uit de collectie van het Centraal Museum.

Documentation

  • Kunstwerk van de maand april 1965, Centraal Museum (Utrecht, 1965)

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.9222F668-ADA1-474F-BE55-9D3D5A8EA9A0

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!