In 1970 maakte Jan van Munster (1939) objecten waarover geschreven werd dat ze angstwekkend steriel en afschuwelijk onmenselijk aandoen. "Ze horen thuis in het jaar 2000, of misschien nog later, als de wetenschap alle menselijke warmte en persoonlijke inbreng heeft uitgesloten."

Het object '2 maal 50 c.c.' ( 12,6 cm hoog, 10,1 cm breed en 10,1 cm diep) was in september 1970 kunstwerk van de maand. Het gaat om een gesloten ("geheimzinnig") houten kastje met een gewone stroomdraad ("een soort navelstreng") met een stekker die op het lichtnet kan worden aangesloten ("inseminatie"). Doe je dat, dan zie je door twee kleine gaatjes een knipperend lichtje ("leven", "iets dat met een kloppend hart te maken heeft").

Over het object werd verder geschreven: "Het gaat ook hier weer om een kunstimatige manier van leven of leven maken, zoals men dat in de toekomst in kille, steriel-witte laboratoria zal trachten te doen. Een andere suggestie die Van Munsters object ons geeft is de volgende: als men de stekker die voor de "voeding" zorgt uit het stopcontact haalt, kan men de twee polen in de twee gaatjes van het kastje steken. Hierdoor heeft men niet het gevoel het door Van Munster gesuggereerde leven plotseling af te breken, maar een nieuwe cyclus te maken, die zijn eigen kringloop heeft, ook al ziet men daar niets van. Het geheimzinnige kastje van Van Munster zet ons telkens weer aan het denken. Zal het begrip menselijkheid in de toekomst werkelijk verdwijnen als knappe, efficiënte geleerden met het "leven" gaan experimenteren?"

Deze in grote oplage vervaardigde "mucheapel" kon gekocht worden voor f 12,50 (EUR 5,67). Het exemplaar dat in het bezit is van het Centraal Museum, is overigens geschonken door de kunsthandelaar Jan Juffermans.

Van augustus 1963 tot en met december 1972 werd elke maand speciale aandacht geschonken aan een object uit de collectie van het Centraal Museum.

Documentatie

  • Kunstwerk van de maand augustus 1970, Centraal Museum (Utrecht, 1970)

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.C079E68D-F8A6-449D-BE5C-0E6B45E8E6B7

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!