In 1930 werden in het Centraal Museum twee tentoonstellingen gehouden. De eerste, die in het voorjaar werd ingericht, bestond uit grafisch werk van hedendaagse Nederlandse kunstenaars. Het ging om etsen, litho's en houtsnedes van onder meer Antoon Derkzen van Angeren, Bernard Essers, Jan Poortenaar, Aart van Dobbenburgh, Dirk van Gelder, Herman Bieling en Anton Pieck wiens werk op de tentoonstelling goed vertegenwoordigd was.

In het Utrechtsch Dagblad van 26 april 1930 werden enkele werken uitvoerig besproken door Jan Lauweriks. Hij was een architect die onder meer tot 1924 directeur van de kunstnijverheidsschool ‘Quellinus’ in Amsterdam is geweest. De meeste litho's bevallen hem prima; over de inzending van Nico Eekman schrijft hij echter: "Van Eekman, die altijd nog de verdrukking uitbeeldt door kromme, onbehouwen vormen en lijnen, die kracht en lijden moeten verbeelden, maar op den duur vervelend aandoen, zijn er twee houtsneden."

De werken waren afkomstig van het Nederlansch Kunstverbond die ze van de kunstenaars had aangekocht. Het was de bedoeling dat ze door het publiek werden gekocht, waardoor weer geld beschikbaar kwam om nieuwe aankopen te doen. Zo verwierf het Centraal Museum een ets van Anton Pieck voor 33 gulden (te vergelijken met € 280 in 2014). Het werk heeft in de periode 1947-1967 in het stadhuis gehangen, daarna is het nooit meer in de openbaarheid getoond.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.85B1AA3B-3386-4AF5-A627-AC890A85D1F7

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!